Druhy Sushi
Je jedno z nejznámějších japonských jídel. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrovou rybu s rýži, ale sushi je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou sushi su připravenou k tomuto účelu. Také slovo sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá rýže“.
Pokud se vytváří sushi Maki, nanáší se na plátky mořské řasy hotová rýže nishiki. Na vrstvu rýže se nanese buď tenká vrstva wasabi ( K rybám) nebo sezam a na takto vzniklý polotovar se pak vkládá zelenina nebo ryba. Výsledná vrstva se pak sroluje, vychladí a nakrájí na 2,5 cm silná kolečka. Dále existuje spousta dalších druhů sushi, Nigiri což je váleček ze sushi rýže, potřený trochou wasabi a obložený kouskem ryby, nebo zeleniny. Pod kategorii nigiri patří také gunkan to je proužek nori obložený rýží a sypkou přísadou třeba kaviár, ručně smotaný do válečku. Mezi další druhy se řadí sashimi což je pokrm ze syrových ryb naaranžovaných na talíř.